Ana Ćaleta i Antonija Marasović

Osnovna škola Trilj

Ana Ćaleta učiteljica je razredne nastave u OŠ Trilj, učitelj savjetnik i županijski voditelj. Antonija Marasović je učiteljica razredne nastave i radi u OŠ Trilj na poslovima učitelja informatike. Obje učiteljice organiziraju projekte kojima promiču kvalitetnu nastavu te suradnju škole i društvene zajednice. Sudjeluju i u eTwinning projektima za koje imaju europsku oznaku kvalitete.

Tema: Projektima učimo o korijenima i sladimo se plodovima

Sažetak: Projekt Nutjak – Kamena školjka, čuvarica prošlosti, realizirali su učenici 2. a razreda OŠ Trilj 2020./2021. godine s učiteljicama Anom Ćaleta i Antonijom Marasović u okviru projekta Čuvari baštine CI SD županije. Utvrda Nutjak je zaštićeni povijesni lokalitet i prirodno izletište koje su učenici ovim projektom istražili i približili javnosti. U projekt su uključili Grad Trilj, Muzej triljskog kraja, udruge i pojedince iz lokalne zajednice kako bi svi zajedno oteli zaboravu ovaj predivni spomenik hrvatske kulture i pokazali ga u najboljem svjetlu kao mogući poticaj razvoju turizma i drugih, za turizam vezanih, gospodarskih djelatnosti.

Učiteljice su u projektu koristile različite metode, oblike rada i aktivnosti kojima su realizirale ishode učenja i međupredmetnih tema. Poticale su i organizirale timski rad, suradničko učenje, akcijska istraživanja, terensku nastavu, izradu umnih mapa, provođenje intervjua, predstavljanje projekta u javnosti, korištenje IKT-e u nastavi…   Učenici su se stvaralački izražavali u likovnom i jezičnom području, usvajali su i razvijali digitalne vještine i kompetencije. Rezultati projekta su: video - promotivni materijal, digitalna knjiga, pop up bojanka, slikovnica u stihovima s učeničkim fotografijama, digitalne igrice, označivači stranica, prijedlog lika kneza Žarka Dražojevića u stvarnoj veličini, predstavljanje u medijima i promocija slikovnice.

15:30 - 16:00

Petak 10.12. - UČENIČKI PROJEKTI KOJE VRIJEDI VIDJETI

Projektima učimo o korijenima i sladimo se plodovima