Marija Istenić i Magda Barišić

Komercijalno- trgovačka škola Split

Marija Istenić, magistar ekonomije, prof. mentor. U obrazovnom sustavu radi od 2007. god. u Komercijalno-trgovačkoj školi Split kao prof. ekonomske grupe predmeta. Sudjeluje u raznim stručnim usavršavanjima i projektima. Više godina voditeljica je stručnog vijeća ekonomista, mentor učenicima pobjednicima na državnim natjecanjima, više godina član školskih i međužupanijskih povjerenstava za pripremu i provedbu natjecanjanja u disciplinama komercijalist, prodavač, komercijalni poslovi, poduzetnik i prodajne vještine. Sudjeluje u radnoj skupini za upis novog zanimanja „logistički operater/operaterka u trgovinskom poslovanju“.

Magda Barišić, dipl. oec., prof. mentor. U obrazovnom sustavu radi od 2008. god. u Komercijalno-trgovačkoj školi Split kao prof. ekonomske grupe predmeta. Sudjeluje u raznim stručnim usavršavanjima i projektima. Više godina voditeljica je stručnog vijeća ekonomista, mentor učenicima pobjednicima na državnim natjecanjima, više godina član školskih i međužupanijskih povjerenstava za pripremu i provedbu natjecanjanja u disciplinama komercijalist, prodavač, komercijalni poslovi, poduzetnik i prodajne vještine. Sudjeluje u radnoj skupini za upis novog zanimanja „logistički operater/operaterka u trgovinskom poslovanju“.

Tema: Kreativnost u nastavi

Sažetak: Biti kreativan znači igrati se idejama, isprobavati različite mogućnosti, probati i ono što na prvi pogled djeluje nemoguće. Svaki učenik, kroz nastavu, ima pravo napredovati u onolikoj mjeri i onoliko brzo koliko mu je potrebno kako bi iskoristio svoje potencijale. To mora biti jedan od glavnih ciljeva obrazovanja. Zato mi nastavnici trebamo razviti niz različitih metoda poučavanja i učenja kako bi poboljšali kakvoću obrazovanja i kod učenika poticali kreativnost. Brojna istraživanja pokazuju da IKT u obrazovanju značajno transformira način na koji učitelji rade, surađuju, pripremaju se, stvaraju i misle. Osim što predstavlja snažno motivacijsko sredstvo, upotreba IKT-a kod učenika potiče razvoj stavova kao što su: osjećaj odgovornosti, ponos za dobro obavljen posao, disciplina, strogost, ali i sposobnost organizacije i prezentacije aktivnosti kroz kreativnost što učenicima omogućava da uživaju u uspjesima dobro obavljenog posla. Postoje brojne aplikacije i on-line alati pomoću kojih možemo na brz i jednostavan način kreirati zanimljive kvizove, testove, zadatke i razne druge aktivnosti za provjeru znanja i usvojenih vještina učenika, ali i kako bismo ih motivirali da surađuju i aktivno sudjeluju u nastavnom procesu. Kreativni pojedinci su oni koji svojim vještinama, znanjima i sposobnostima mogu mijenjati svijet. Da bi svijet dobio te istaknute pojedince, važno je da se mi, njihovi nastavnici zalažemo za njih.

16:00 - 16:30

Petak 10.12. - INOVATIVNE METODE UČENJA I POUČAVANJA

Kreativnost u nastavi