Stevče Arsoski

Tehnička škola Sisak

Stevče Arsoski, rođen 1959. godine u Makedoniji. Studirao na ETF-u u Zagrebu  i stekao zvanje inženjer elektrotehnike, a na PMF-u u Zagrebu završio dio studija vezan za didaktičko–pedagoško obrazovanje. Radi na mjestu nastavnika elektro - grupe predmeta u Tehničkoj školi Sisak, u zvanju mentora. Primjenom solarne energije se bavi preko 30 godina. Napisao 5 priručnika iz područja solarne tehnologije i sudjelovao u pisanju dviju stručnih knjiga, suautor stručne knjige za Sveučilište J.J.Strossmayer u Osijeku, projektirao 4 didaktička kompleta iz solarne tehnologije. Objavio preko 40 stručnih članaka i održao preko 70 stručnih predavanja na temu solarna energija, LED rasvjeta, solarni automobili, robotski sustavi, svemirska vozila-rover, 3D tehnologija, hologrami i ionski pogon. Autor projekta SOELA-solarni  električni automobil koji je financiran sredstvima Europske unije. Autor 4 kurikuluma iz područja solarne tehnologije, projekta „3D tvornica budućnosti" koji je financirala EU. Sudjelovao na nekoliko izložbi inovacija ARCA gdje je osvojio dvije zlatne medalje i dvije srebrne za inovacije. Dobitnik Državne nagrade Faust Vrančić, Godišnje nagrade Grada Siska te Zlatne Viktorije. Trenutno v.d. ravnatelj Centra za svemirsku i inovativnu tehnologiju u Sisku.

Tema: SOELA utrka solarnih automobila 2020-2023

Sažetak: Projekt SOELA je nastao 2012. godine u Tehničkoj školi Sisak , a financiran je sredstvima Europske unije. U okviru projekta u Sisku je 2013.godine organizirana prva utrka solarnih automobila koje su napravili učenici i mentori pet strukovnih škola u Republici Hrvatskoj. U osnovi projekt je namijenjen strukovnim školama za podizanje standarda praktične nastave i uvođenje novih inovativnih načina učenja i stjecanja novih i modernih kompetencija učenika i nastavnika.
Tijekom izrade solarnog automobila učenici i nastavnici stječu praktična znanja i iskustva u primjeni solarne tehnologije, elektronike, računalstva, nove tehnologije pogona električnih automobile i robotike.
Realizacijom projekta izrade solarnih automobila učenici stječu i osnovna iskustva u
komunikacijskim vještinama i timskom radu koji je osnovni temelj rada u tvrtkama.
Pripremom i provedbom utrke solarnih vozila učenici stječu osnovna znanja o prometu i prometnim pravilima kao bitnom elementu sigurnosti djece na cestama.
Javnim predstavljanjem izrađenih solarnih automobila građanima i javnosti pokazuje se praktična mogućnost nove tehnologije transporta i prijevoza putnika i robe.

14:30 - 15:00

Subota 11.12. - UČENIČKI PROJEKTI KOJE VRIJEDI VIDJETI

Utrke solarnih automobila